skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Moto skiring

Z veseljem se še vedno spominjam, kako smo na Ravnah,  na Čečovju večkrat tekmovali v motoskiringu. Motorji so bili takrat od 150 do 250 cm3, niso pa imeli zimskih gum, zato je bila vožnja v zavojih še posebej težavna, smučar pa je moral zadaj držati pravo smer glede na položaj motorista.
Ker so bili vsi zavoji levi, menjalniki na motorjih pa so bili tudi na levi strani motorja, je moral motorist prestaviti v nižjo hitrost pred ovinkom. Zaradi nagiba motorja in iskanja ravnotežja v ovinku samem ni bilo mogoče menjati.
Proga je potekala od kavarne mimo občine do konca Čečovja in nazaj za kavarno. Kljub temu da sem imel tudi sam zelo rad motorje, sem bil v osnovi strasten smučar, zato sem na teh tekmovanjih vedno sodeloval le kot smučar.
Na eni od  dirk sem kot smučar tekmovalec sodeloval z Alojzom Rebernikom. Rezultata se žal ne spomnim, mislim pa, da je bilo to leta 1958 ali 1959.
Leta 1963 smo imeli v naši ekipi motor Horeks, ki je imel ročico menjalnika na desni strani. Moj voznik je bil Hubert Nemec, jaz pa se mu na smučkah uspešno sledil, tako da sva z lahkoto zmagala.
Kot smučar sem sodeloval tudi na motoskiringu v Črni na Koroškem. Motorist na DKW 350 motorju je bil poznejši direktor Koraturja Tevž.
Ker smo bili mladi in zagnani, smo tekmo v motoskiringu organizirali tudi v Vuzenici, in sicer leta 1967. Vozili smo z motorji in avtomobili.
Spomnim pa se tudi zanimive prigode, ki se sicer ni končala najboljše, in sicer se je želel kot smučar preizkusiti tudi moj svak Ivan,  ki pa je nekoliko prehitro prismučal v ovinek. Žal mu tega ovinka ni uspelo prevoziti in je zapeljal v množico navijačev, pri tem pa kar hudo poškodoval mlado navijačico, saj ji je zlomil obe nogi.
 
Zapisal Tone Bijol iz Vuzenice

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine


2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.