Zgodovina celjskega rokometa (1946-2016)

Zgodovina celjskega rokometa je zgodba o uspehu! Predvsem od leta 1990, ko je pokroviteljstvo kluba prevzela Pivovarna Laško, pa vse do leta 2004, ko so celjski rokometaši osvojili prvi, in do sedaj edini, slovenski naslov evropskih klubskih prvakov med moškimi ekipami in povrhu še naslov zmagovalcev prestižnega evropskega superpokala. To je zgodba iz majhnega mesta ob Savinji, ki je v zgodovini sodobnega evropskega rokometa pustilo neizbrisen pečat in s svojim rokometnim klubom med prvimi v samostojni Sloveniji pripomoglo k njeni prepoznavnosti.

Že od samih začetkov, v letih po drugi svetovni vojni, so celjski rokometaši postali pojem uspešnosti v takratnem slovenskem in jugoslovanskem prostoru. Resda v prejšnji skupni državi niso nikoli posegli po samem vrhu, a so se zato odlikovali predvsem po vzgoji mladih igralcev in štirikratnem osvajanju mladinskih naslovov v bivši državi. Prav na račun mladih selekcij so bili celjski rokometaši v rivalstvu z ljubljanskim Slovanom sicer v stalni prednosti po točkovanju za najboljši slovenski klub, a v članski konkurenci kljub temu od leta 1978 do osamosvojitve v podrejenem položaju.