skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Pet tisoč voznikov

Na pobudo Ljudske tehnike je 18. februarja 1950 deset ravenskih motoristov ustanovilo avto-moto društvo Ravne na Koroškem. Te dni praznuje društvo 30-letnico delovanja.
Dokaj skromen, a vendar vztrajen je bil začetek delovanja AMD  Ravne pred tridesetimi leti, saj v prvih povojnih letih v Mežiški dolini skoraj ni bilo motorizacije. Le tu in tam so se takrat na prašnih makadamskih cestah pojavljala stara motorna kolesa in kakšen tovorni avtomobil, osebni avtomobili pa so bili zelo redki. Kljub  temu je 39 članom društva (toliko jih je v letu ustanovitve štelo AMD Ravne) uspelo dobiti staro trofejno vozilo opel admiral, kasneje pa  še wandererja. Vendar radost ravenskih motorizirancev ni dolgo trajala, saj je prvi avto kmalu popolnoma odpovedal, drugi pa  je na cesti gorel in šele čez čas ga je ravenskim mehanikom uspelo popraviti. In ko so dobili še star kamion ter si z udarniškim delom leta
1954 zgradili ob Meži prve društvene prostore in garaže, se je AMD   intenzivno pričelo ukvarjati s prevozništvom.
Že s prvimi skromnimi zaslužki je AMD Ravne kupilo nov osebni avtomobil in motorno kolo, s čimer so bile dane možnosti za  ustanovitev avto šole, ki zdaj uspešno deluje že okrog 30 let. V prvih letih njenega dela je opravilo vozniški izpit nekaj manj kot sto kandidatov. To število pa je vsako leto močno naraslo. V avto šoli pri AMD Ravne predavata dva inštruktorja predavatelja, praktično vožnjo pa s trinajstimi šolskimi vozili poučuje 22 inštruktorjev. Samo letos se bo na Ravnah izšolalo okrog 800 kandidatov. V tridesetih letih so v ravenski avto šoli usposobili nad pet tisoč voznikov vseh kategorij. Ravenska avto šola skrbi tudi za vzgojo v cestnem prometu in prometno varnost ter za krepitev obrambne moči v okviru SLO.
Zapisati še velja, da se je samo v zadnjih desetih letih število članov AMD Ravne na Koroškem kar za nekajkrat povečalo in jih  je tako že nad 2300. Leta 1974 so zgradili povsem nov dom in garaže v Dobji vasi in člani ravenskega AMD in bodoči vozniki motornih vozil se sedaj izobražujejo v lepih in sodobno opremljenih učilnicah.
 
Franc Rotar
Vir: Večer, 1980, št. 194, str. 6.

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine


2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.