skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Evropsko prvenstvo mladih kolesarjev v sliki in besedi

FIA EVROPSKO PROMETNO-IZOBRAŽEVALNO TEKMOVANJE USODNA GRBINA
 
Letošnje FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje – bilo je že 27. po vrsti – je sredi septembra potekalo v poljskem mestu  Bochnia. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali  Kaja Obertan, Sara Podlesnik, Timotej Fortin in Lar Kunc, je po smoli na valoviti oviri dosegla 15. mesto med ekipami iz 20 evropskih držav.
Letošnje tekmovanje  je pripravil poljski avtomobilski klub PZM, AMZS pa se je tekmovanja udeležila že šestnajstič. Njene barve so zastopali učenci OŠ iz Črne na Koroškem, ki so pod pokroviteljstvom  AMD Ravne na Koroškem junija zmagali na izbirnem tekmovanju  v Mariboru. Mlade kolesarje so spremljali trener Miran Mozetič ter mentorja Andrejka Fajmut in Janko Torej.
Tekmovanje je bilo sestavljeno iz teoretičnega dela poznavanja cestno-prometnih predpisov in praktičnega preskusa vožnje po poligonu ter risanja risbe s prometno vsebino. Na poligonu so bile postavljene  štiri postaje z različnimi ovirami, ki so jih morali tekmovalci prevoziti s čim manj kazenskimi točkami.
Ekipa AMZS je tekmovanje začela z uspešno opravljenim testom  iz teorije, pri praktičnem preskusu vožnje s kolesom pa je sledil šok: na prvi oviri, ki je bila narejena v obliki grbine oziroma vala, je naša tekmovalka grdo padla, kar je vplivalo na celotno ekipo in prineslo slabši skupni rezultat. Omenjena ovira je težave povzročala tudi drugim ekipam, zato je večina vodij ekip zahtevala, da se v bodoče na tekmovanjih ta grbina ne uporablja, saj je tekmovanje namenjeno varnosti v cestnem prometu in ne adrenalinski vožnji po grbinah.
Tudi sicer je bilo nad tehnično komisijo FIA, ki je vodila tekmovanje, kar nekaj pritožb glede točkovanja, saj so nekaterim ekipam naknadno popravljali rezultate. Tudi razmere za tekmovalce  niso bile enake; med tekmovanjem so s koles na primer odstranjevali ščitnike za verige in nato spreminjali rezultate. Kljub večkratnim  prošnjam  je naša ekipa za uvrstitev izvedela šele naslednji dan. Na tekmovanju je tako zmagala ekipa iz Češke, drugo mesto sta si razdelili ekipi iz Srbije in Rusije, četrto mesto pa ekipi Švice in Latvije. Podeljena je bila tudi nagrada za najboljšo risbo po izboru tekmovalcev, ki jo je dobila tekmovalka iz Srbije.
Družabni program, ki ga  je za otroke pripravil organizator, je bil zelo dobro pripravljen. Ekipe so bile nastanjene v adrenalinskem parku Borek, kjer so imeli otroci veliko priložnosti za druženje, zabavo in športne igre.
Zaključna slovesnost je bila več kot 200 metrov pod zemljo v opuščenem najstarejšem rudniku soli v Evropi v Bochnii. Udeleženci so si ob tekmovanju ogledali tudi starodavno mesto Krakov in pred kratkim odprt multimedijski muzej, ki je obiskovalce popeljal v preteklost tega prelepega mesta.
Prihodnje leto bo FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje mladih kolesarjev v črnogorskem mestu Bar.
 
Breda Florjančič
Vir: Revija Avto-moto, 5. 10. 2012.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine


2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.