Domžalčan Miroslav Zidar - legenda slovenske kinologije

Miroslav Zidar, dolgoletni kinolog, poznavalec in ljubitelj psov se je rodil leta 1941 v Radovljici, od leta 1974 pa živi v Domžalah.

V Ljubljani je obiskoval II. državno gimnazijo (Poljane) do 1958 in Tehniško srednjo šolo do 1961. V Industrijskem montažnem podjetju (IMP) v Ljubljani je bil do 1981 samostojni projektant, od 1981 vodja ponudbe v inženiringu. Leta 1981 ga je pot peljala v Irak, kjer je 5 let vodil projektivni biro IMP. Istočasno s poklicno  se je razvijala tudi njegova kinološka kariera.

Iz mladostnega ljubitelja psov se je razvil v izvrstnega poznavalca in se uvrstil  med vodilne jugoslovanske in slovenske kinologe ter dosegel tudi mednarodno veljavo. Od 1969 je vodil društvene tečaje za šolanje psov, posebej lavinskih in ruševinskih, ter tečaje za vodje društvenih tečajev. Leta 1962 je bil izvoljen za tajnika Zveze kinoloških klubov, 1974 za predsednika strokovnega sveta Kinološke zveze Slovenije (KZS) in za člana mednarodne komisije za službene pse (do 1977) ter Komisije za obedience (do 2003) pri Mednarodni kinološki zvezi. Bil je glavni in odgovorni urednik revije Kinolog (1973–1979 in 2000-2009). Dobil je številna priznanja kinoloških organizacij ter odlikovanj.

Vse to pa je le drobec zanimivega življenja Miroslava Zidarja, ki je znan tudi po tem, da je priskrbel glavnega junaka v  filmu Volk samotar (Vuk samotnjak), ki je bil velika  jugoslovanska uspešnica. Njegov nemški ovčar Roul se je v filmu imenoval Hund. Skupaj z eno največjih filmskih zvezd nekdanje države Slavkom Štimcem sta bila nepozaben filmski par.