skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Odbojka – ponos železarskega kraja: 90 let odbojke na Ravnah na Koroškem, 1928–2018

Odbojkarske korenine so ene najmočnejših korenin ravenske športne identitete. Malo je športnih kolektivov, ki lahko praznujejo tako visok jubilej: 90 let organiziranega športa, v katerem se je nabralo veliko vzponov pa tudi padcev; - ampak najvažnejši so vzponi, ki pričajo o izrednih uspehih vseh generacij ravenskih odbojkarjev, ki so jih dosegli z voljo, vztrajnimi treningi in naravno nadarjenostjo za to plemenito igro.

Odbojka je na Ravnah doma že celih 90 let. Fužinarjevi fantje so si v teh letih kar trikrat priborili nastopanje v prvi zvezni ligi, ki je bila najvišje možno tekmovanje v takratni Jugoslaviji. Prvič so bili v njej leta 1957, drugič pa kar štiri leta (od 1964–1967). Tretjič so se povzpeli med najboljše jugoslovanske odbojkarje še v sezoni 1972/1973. Kadar jim ni šlo najbolje, so igrali rang nižje, v drugi zvezni ligi – zahod. A tudi kadar so bili v tej drugi najmočnejši jugoslovanski ligi, so skoraj vedno krojili vrh odbojkarske lestvice. V samostojni Sloveniji pa jim je največ pomenil dvojni naslov leta 1998. Takrat so postali slovenski pokalni in državni prvaki.

Preberi več

Tudi ženska ekipa Fužinarja ni zaostajala za uspešnimi člani. Od leta 1979 do 1982 so tudi naša dekleta uspešno nastopala v najvišji jugoslovanski konkurenci in v tistem obdobju z uspešnimi igrami v prvi zvezni ligi požela veliko priznanje in naklonjenost zahtevne koroške publike.

Leta 2018 na žalost ni bilo na voljo zadostnih sredstev, da bi tudi ob 90-letnici izšel dostojen alamanah, kot so ga odbojkarji izdali za 50, 60, 70 in 80 let odbojke na Ravnah na Koroškem, zato bo zdaj njihova 90. obletnica zaživela na spletnem portalu Kamra, kjer si jo bo lahko ogledala celotna Slovenija. Škoda je le, da nismo imeli na voljo še več dobrih fotografij iz tega dolgega obdobja.

Fotografije za to bogato zbirko so prispevali:
 
Anita Čebulj, Danilo Čebulj, Igor Filipančič, Štefan Filipančič, Ivan Globočnik, Branko Golob, Adi Urnaut in Anita Goltnik Urnaut, Andreja Hrastnik, Tatjana Lipovšek, Lojzka Mihelač, Ivo Mlakar, Mirko Osojnik, Majda Pesjak, Anica Pudgar, Silva Sirk, Nevenka Šimenc, Peter Šteharnik, Darko Šuler, Tone Hojnik, Peter Wlodyga, Davorin Pokeršnik, Sebastijan Brežnjak, Jan Marin, Jani Kogal (Foto Ivko), arhiv Revije "Karizma", fototeka Koroškega pokrajinskega muzeja. Najnovejše fotografije pa so po večini iz arhiva Odbojkarskega kluba Fužinar.
 
Gradivo sem zbral in uredil Mirko Osojnik, avtorja besedil pa sva Mirko Osojnik in Mitja Jež (kronika 2008-2018).

Čas pa seveda teče neutrudno naprej in nam bo stkal tudi vse prihodnje uspehe ravenske odbojke, če si bodo v klubu za to prizadevali tako kot doslej. Ob njih pa naj ne pozabijo nekajkrat pritisniti tudi na sprožilec fotoaparata – digitalna tehnika nam danes vendarle omogoča že kar neverjetne tehnične in estetske učinke in nam tako lahko ohrani vse lepe in pomembne trenutke ravenske odbojke, zamrznjene v času tudi za vse naslednje rodove. Tako bomo lahko to lepo zgodbo nadaljevali ter dopolnjevali in bo ob 100-letnici naše odbojke žarela še močneje in še višje!

                                                                                                      

Mirko Osojnik

   

 

Fotogalerija

Kazalo

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Miroslav Osojnik

Ključne besede

ODBOJKA, Zgodovinski pregledi, ŠPORT, ŠPORTNA DRUŠTVA, ŠPORTNE PANOGE, ŠPORTNE PRIREDITVE

Datum objave

30.12.2020 19:04

Zadnja sprememba

03.03.2021 11:09

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam