Odbojka – ponos železarskega kraja: 90 let odbojke na Ravnah na Koroškem, 1928–2018

Odbojkarske korenine so ene najmočnejših korenin ravenske športne identitete. Malo je športnih kolektivov, ki lahko praznujejo tako visok jubilej: 90 let organiziranega športa, v katerem se je nabralo veliko vzponov pa tudi padcev; – ampak najvažnejši so vzponi, ki pričajo o izrednih uspehih vseh generacij ravenskih odbojkarjev, ki so jih dosegli z voljo, vztrajnimi treningi in naravno nadarjenostjo za to plemenito igro.

Odbojka je na Ravnah doma že celih 90 let. Fužinarjevi fantje so si v teh letih kar trikrat priborili nastopanje v prvi zvezni ligi, ki je bila najvišje možno tekmovanje v takratni Jugoslaviji. Prvič so bili v njej leta 1957, drugič pa kar štiri leta (od 1964–1967). Tretjič so se povzpeli med najboljše jugoslovanske odbojkarje še v sezoni 1972/1973. Kadar jim ni šlo najbolje, so igrali rang nižje, v drugi zvezni ligi – zahod. A tudi kadar so bili v tej drugi najmočnejši jugoslovanski ligi, so skoraj vedno krojili vrh odbojkarske lestvice. V samostojni Sloveniji pa jim je največ pomenil dvojni naslov leta 1998. Takrat so postali slovenski pokalni in državni prvaki.