O začetkih telovadnega društva »Sokol« in o odbojkarskih koreninah (1928–1941)

Ustanovitev Telovadnega društva »Sokol« v Guštanju

Telesnovzgojnih ali športnih društev, kot jih poznamo danes, pred 2. svetovno vojno v Sloveniji še ni bilo. Takratna telovadna društva so zaradi specifičnih političnih in družbenih razmer tistega časa imela zelo poudarjen politični značaj, prav tako pa je bilo tudi s »Sokolom« v Guštanju (sedanjih Ravnah na Koroškem).
Prvo telovadno društvo »Sokol« v Guštanju, ki so ga ustanovili 22. novembra 1919, je bilo izrazito nacionalno borbeno društvo, zato je v njem, na žalost, velikokrat prevladal nacionalni interes nad čisto telesno vzgojo. Iz zgodovine vemo, da je vodstvo jeklarne grofa Thurna v Guštanju v času habsburške avstrijske monarhije šlo v pospešeno gonjo proti materinemu jeziku Slovencev in začelo ponemčevati vse slovenske delavce in nižje uslužbence. Jeklarniško vodstvo je imelo velik vpliv tudi na guštanjsko občino, ta vpliv pa se je zelo hitro pokazal tudi v šolstvu, saj so dosegli prepoved vsakršnega pouka v slovenskem jeziku. Člani guštanjskega »Sokola« so bili odločno za Jugoslavijo, ne glede na njeno notranjo politično ureditev. Ni torej čudno, da je društvo hitro postalo trn v peti nemški gospodi, avstrijskim socialnim demokratom in cerkvi, ki je imela velik vpliv na okoliško kmečko prebivalstvo, ki je bilo zelo redek član sokolskih društev.