Mednarodni odbojkarski sodnik Jožef Lečnik

(roj. 4. 3. 1947 na Ravnah na Koroškem; umrl 14. 10. 2010 na Ravnah na Koroškem)

Mednarodni odbojkarski sodnik Jožef Lečnik se je rodil leta 1947 na Ravnah na Koroškem in bil v mladostnih letih nogometaš Fužinarja in odbojkar Mislinje. Izšolal se je za strojnega kovača, se zaposlil v Železarni Ravne, leta 1969 pa končal še kovinarsko delovodsko šolo. Istega leta je spoznal Danico iz Kaknja, ki je bila na obisku pri bratu na Ravnah, preskočila je iskra in leta 1970 se je z njo preselil v Kakanj. Na njegovo pobudo so leta 1974 – takrat je tudi končal srednjo strojno tehniško šolo – v Kaknju ustanovili odbojkarski klub Partizan in Lečnik je postal prvi trener ekipe. Ker ga je mikalo tudi sojenje, je maja 1974 opravil sodniški izpit, izpit za državnega sodnika je opravil 13. aprila 1978 v Brezi, za mednarodnega pa 10. junija leta 1983 v Sofiji.

Naziv sodnik svetovne odbojkarske zveze je nosil od leta 1994 do 1998. Z družino, ženo Danico in otrokoma Vladom in Simono, se je v Slovenijo preselil leta 1992.