Prvi jugoslovanski vsesokolski zlet v Ljubljani 1922

»V sokolskih dneh smo. Ljubljana že izpreminja svoje običajno lice. Po mestu je od trenutka do trenutka opažati živahnejše valovanje ljudstva. Vse je veselo in praznično razpoloženo. Pojavile so se že prve rdeče srajce po ulicah, več sto jih je že. Živahni temperament naših južnih bratov daje še prav poseben izraz mestu. Promet je pomnožen, po ulicah švigajo neprestano avtomobili in izvoščki. Tudi postreščki so že čez glavo zaposleni. Vsem se obeta izredno bogat zaslužek. Včeraj došli gosti so si ogledovali mesto in se divili zlasti krasni okolici. Starodavni ljubljanski grad je bil ves dan poln tujcev. Mnogi so se odpeljali tudi na Gorenjsko. Posebno živahno pa je na trgu pred kolodvorom, kjer vihrajo v polkrogu zastave vseh zavezniških držav in pa na kolodvoru samem. Peron je že ovit z zelenjem in okrašen z zastavicami. Z vsakim vlakom prihajajo gosti in že tudi številni civilni posetniki [t. j. obiskovalci]. Starešinstvo JSS [Jugoslovenskega sokolskega saveza, op. a.] in člani stanovanjskega odseka so ves dan na nogah.«  (Jutro, 11. 8. 1922)