Beseda o avtorju

Dr. Milko Mikola, rojen leta 1946 na Grobelnem, je po osnovni šoli v Šentjurju in gimnaziji v Celju študiral zgodovino in sociologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Po končanem študiju je deset let poučeval na Šolskem centru Borisa Kidriča v Celju, nato je več kot dvajset let delal v Zgodovinskem arhivu Celje, kjer se je v začetku devetdesetih let začel ukvarjati s proučevanjem komunistične represije na Celjskem in v Sloveniji in iz te tematike najprej opravil magisterij, nato pa še doktorat. Leta 2005 je prevzel vodenje Sektorja za popravo krivic in za narodno spravo pri Ministrstvu za pravosodje, leta 2008 pa je postal vršilec dolžnosti direktorja takrat ustanovljenega Študijskega centra za narodno spravo, že naslednje leto pa se je upokojil. Do leta 1999  je s svojo družino živel v Celju, tega leta pa seje preselil v Škofjo vas, kjer živi še sedaj.

Kot že rečeno, je zgodovinar dr. Milko Mikola večino svojega raziskovalnega dela posvetil  proučevanju komunistične represije v Sloveniji in je na tem področju opravil pionirsko delo. Na to temo je napisal in izdal več knjig, med katerimi je nedvomno najpomembnejša knjiga Rdeče nasilje. Represija v Sloveniji po letu 1945, ki je leta 2012 izšla pri Celjski Mohorjevi družbi in predstavlja njegovo življenjsko delo. Med njegovimi tovrstnimi deli je treba omeniti vsaj še knjige Sodni procesi na Celjskem 1944–1951, Revolucionarno nasilje na Štajerskem (1941–1945), Celje v plamenih revolucije in Kazenske ustanove in njihovi zaporniki v Sloveniji 1945–1951.  Poleg zgodovinskih študij o nasilju komunistične oblasti v Sloveniji je izdal tudi več zbornikov dokumentov in pričevanj o komunističnih koncentracijskih in delovnih taboriščih in o izgonih prebivalcev v Sloveniji. Poleg tega se je in se še ukvarja tudi s proučevanjem nekaterih drugih tematik, med katerimi je treba poudariti predvsem njegovo raziskovanje razvoja industrije na območju Celja in njegove širše okolice. Njegovo najpomembnejše delo s tega področja predstavlja študija Zgodovina celjske industrije, ki je izšla leta 2004, istega leta pa je izšla tudi njegova knjiga Logotipi celjskih industrijskih podjetij.

Dr. Milko Mikola je doslej napisal in izdal več kot dvajset knjig in zbornikov.  Za njegovo  raziskovalno delo na področju zgodovinopisja mu je Mestna občina Celje leta 2009  podelila srebrni mestni grb, Odbor Republike Slovenije za nagrade in priznanja pa mu je leta 2013  podelil Zoisovo priznanje.