Slovenj Gradec

Stalno postavitev smo po arheoloških sondiranjih Damjana Snoja v letih 1993 in 1994 in zaščitnih raziskavah Koroškega pokrajinskega muzeja pod vodstvom Saše Djura Jelenko na najdišču Slovenj Gradec – Gimnazija 1999/2000 razširili še z eksponati iz obdobja srednjega veka. Slovenj Gradec je dobil tržne pravice leta 1251, najkasneje v letu 1267 pa že mestne pravice. Obstoj obzidja je dokazan do sredine 13. stoletja, precej najdb pa je bilo odkritih tudi v danes zasutem obrambnem jarku, ki je vsaj ob vzhodnem delu obzidja obkrožal mesto. Večina najdb se umešča v čas od 14. do 17. stoletja. Obzidje in jarke so v času turške nevarnosti še dodatno ojačali in obnovili, v to pa so se morali s cesarskim dekretom poleg meščanov vključiti tudi okoliški kmetje.
Med najdbami izstopajo številni odlomki glinastih posod, neloščene in loščene pečnice, novčki, koščeni in stekleni predmeti iz vsakdanjega življenja ter svetinjice.