Puščava nad Starim trgom

Cerkev sv. Pankracija na Gradu leži na nadmorski višini 527 m. Za cerkvijo leži z gozdom poraščen greben, imenovan Puščava. Tu sta Winkler in Schmid na prostoru prazgodovinskega gradišča odkrila 136 poznoantičnih in zgodnjesrednjeveških grobov. Dodatna dva sta bila odkrita v letu 1995.
Winkler je na Puščavi s sondažnimi raziskavami začel spomladi 1911 leta, mogoče prav v iskanju grobišča prebivalcev poznoantične Kolacione.

Za tipično poznoantični ženski pridatek veljajo bronaste zapestnice s konci, oblikovanimi v kačjo glavo, in trakaste zapestnice. Na grobišču Puščava so se poleg zapestnic ohranile še glinene posode preprostih oblik in vzorcev ter steklene čaše. Zanimiv je grob 8, v katerem so bili ob enem skeletu pokojnika odkriti tako ženski (bronasta zapestnica, ogrlica iz jantarnih jagod) kot moški (nož, puščice) pridatki. Redki prazgodovinski predmeti, npr. mlajšehalštatska vzhodnoalpska zaponka z živalsko glavico, pripadajo naselbinskim ostankom na mestu grobišča.

Poznoantični grobovi sodijo v obdobje od konca 4. in v celo 5. stoletje. Razpršeni so po celotnem kultnem prostoru. Po dvestoletnem premoru so del grobišča začeli ponovno uporabljati šele v začetku 8. stoletja.