Raduše

V mogočen protiturški obrambni sistem zapor in fortifikacij spada v letu 1978 raziskana utrdba v Radušah. Izkopavanja je vodil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE  Maribor pod vodstvom Ivana Tuška. Obrambni pas, s tudi danes izjemno dobro ohranjenimi obrambnimi stolpi in mogočnim nasipom, poteka vse od vznožja Uršlje gore, preko Preškega vrha in Šanc ter Pigla do Tičlerjevega vrha na Stražišču nad Ravnami na Koroškem. Na mestu nekdanjih utrdb se danes dvigajo poraščene strme kope različnih oblik (kvadratne, okrogle) obdane z obrambnimi jarki in nasipi. Kope med sabo povezuje več kilometrov dolg, na določenih mestih bolj ali manj ohranjen nasipni pas.

V Radušah leži ob sotočju manjših potokov, v skriti kotlinici pod “belim mestom”, strma kopa ovalne oblike v velikosti 66 x 50 m. Obdaja jo obrambni jarek in nasip. Vrh kope je 8 m dvignjen od tal.

V ruševinski plasti so bili najdeni številni odlomki srednjeveških keramičnih posod, železna štirirobna puščična ost, železna pasna spona, okovje vrat, žganina in omet. Stolp je verjetno pogorel, kamenje so na novo uporabili kot gradbeni material. Objekt lahko postavimo v 15. stoletje.