Izbor literature

AIJ: V. Hoffiller, B. Saria, Antike Inschriften aus Jugoslavien. Heft 1: Noricum und Pannonia superior, Zagreb 1938.
BRITOVŠEK, T. 2007, Kolaciona – Stari trg pri Slovenj Gradcu. Analiza najdb iz zaščitnih izkopavanj leta 1993 in 1996 na območju rimskodobne naselbine. Diplomska naloga, Ljubljana.
BRODAR, M. 1993, Paleolitske in mezolitske najdbe iz jame Špehovke pri Zgornjem Doliču. V: Arheološki vestnik 44, 7-28.
DJURA JELENKO, S. 1995, Prvo poročilo o arheoloških izkopavanjih Ville Rustice v Zg. Dovžah v letih 1992 – 1993. V: Koroški zbornik 1, 83-114.
DJURA JELENKO, S. 1997, Novosti iz Colatia. V: Koroški zbornik 2, 117-134.
DJURA JELENKO, S. 1997, Zbirka rimskih novcev in arheološka korespondenca iz arhivskega gradiva Sokličeve zbirke. V: Koroški zbornik 2, 161-171.
DJURA JELENKO, S. 2004, Dr. Hans Winkler in njegov prispevek k arheologiji Mislinjske doline. Katalog razstave, Slovenj Gradec, Koroški pokrajinski muzej.
DJURA JELENKO, S., S. GROH 2006, Ein Frühkaiserzeitlicher Grabbau in der Südnekropole des Norischen vicus von Colatio, Slowenien. V: Archäologisches Korrespondenzblatt 36/3, 405-422.
DJURA JELENKO, S., J. VISOČNIK 2006, Rimski kamniti spomeniki slovenske Koroške. V: Arheološki vestnik 57, 345-415.
DJURA JELENKO, S. 2008, Grad Ravne-Streiteben, arheološke raziskave 2002. V: Kronika 2/56, 207-232.
KUMPREJ, M. 2008, Iuenna – nagrobni spomeniki in njihovo mesto v noriški funerarni umetnosti. Diplomska naloga, Ljubljana.
EGGER, R. 1914, Ausgrabungen in Norikum 1912/13. Jahreshefte des Österreischischen Archäologischen Institutes 17, Beiblatt 59ss.
PAHIČ, S. 1968, Najstarejša zgodovina Koroške krajine. V: 720 let Ravne na Koroškem, 6-55, Ravne na Koroškem.
PAHIČ, S. 1991, Rimske ceste na Koroškem. – Doneski k pradavnini Podravja 9, Maribor.
PAHIČ, S. 1974, Gradišče pri Slovenjem Gradcu, Legen pri Slovenjem Gradcu, Gornji Dolič, Mislinjska Dobrava, Stari trg pri Slovenjem Gradcu, Tolsti vrh, Mislinja. – Varstvo spomenikov XVII – XIX/1, 187s, 196s, 201, 213, 215, 248.
PLETERSKI, A., M. BELAK 2002, Grobovi s Puščave nad Starim trgom pri Slovenj Gradcu. V: Arheološki vestnik 53, 233-300.
SNOJ, D. 1995, Srednjeveško mestno obzidje v Slovenj Gradcu. V: Koroški zbornik 1, 115-133.
SNOJ, D. 1997, Srednjeveško mestno obzidje v Slovenj Gradcu 2. V: Koroški zbornik 2, 135-160.
STRMČNIK, M. 1995, Doneski k arheološki podobi slovenjgraškega okoliša. – Slovenj Gradec in Mislinjska dolina 1, 31-76.
STRMČNIK, M. 1994, Sveti Jurij, zakladnica podatkov.
STRMČNIK, M. 1981, Antično grobišče v Starem trgu pri Slovenj Gradcu. V: Arheološki vestnik. 32, 348–389.
STRMČNIK, M. 1984, Najnovejši podatki iz Starega trga pri Slovenj Gradcu. V: Arh. vest. 35, 185–224.
STRMČNIK, M. 1979, Prazgodovinske gomile na Legnu pri Slovenj Gradcu. V: Arheološki vestnik 30, 101-150.
ŠAŠEL, J. 1954, Arheološko – topografske novosti s področja Colatia in Atransa. V: Arheološki vestnik V/1, 154-165.
ŠAŠEL, J. 1955, Colatio kot rimska poštna postaja. – Zbornik filozofske fakultete II, 73 ss.
ŠAŠEL, J. 1951, Kaj nam pripovedujejo arheološke najdbe o krajih, kjer je pozneje nastal Slovenj Gradec, Slovenj Gradec ob 700 letnici.
TERŽAN, B. 1990, Starejša železna doba na Slovenskem Štajerske. V: Katalogi in monografije 25.