Herkove peči v Vasi blizu Remšnika

V Hudi luknji pod Herkovimi pečmi, zahodno od Remšnika nad Radljami, je Srečko Brodar leta 1938 opravljal sondažne raziskave in odkril kamnito industrijo iz grobo zrnatega kremenjaka. V nekdanjem brlogu jamskega medveda je v vhodnem delu jame izkopal 1,5 m globok sondažni jarek, ki se odpira na nadmorski višini 780 m.
Pri izkopavanju je naletel na številno pleistocensko favno: med drugim na jamskega medveda (ursus spelaeus) ter alpskega svizca (marmota marmota).
V gruščnato ilovnati plasti je naletel na več obtolčenih prodnikov, ki bi morebiti lahko služili kot primitivno kameno orodje.
Kulturno sodijo najdbe v zadnjo medledeno dobo (Riss/Würm) – oziroma v srednji paleolitik (mousterien). To je čas pred okoli 120.000 leti.