Vrhe

Na Vrheh so leta 1909 v bližini kamnoloma odkrili bronasto plavutasto sekiro. Za njo je izvedel dr. Hans Winkler, ki si jo je prišel pogledat. Po pripovedovanju kmeta Vodovnika so približno 500 m po t.im. »rimski cesti« proti Staremu trgu leta 1913 pri kopanju za apnenico odkrili še nekaj bronastih predmetov, med njimi dvoje tulastih sekir. Menda je tudi te odnesel Winkler. Verjetno je bila na Vrheh zakopana zakladna najdba, od katere hranijo v Joanneumu bronasto plavutasto sekiro z visokostoječimi obojestranskimi plavutmi. Sekira je datirana v obdobje Ha B/C. Zakladna najdba oziroma depo pomeni obred odlaganja kovinskih predmetov v vodo ali zemljo v praviloma odmaknjenih predelih. Obredni darovi so lahko spremljali verske običaje ali pa so bili preprosto skriti.