Pregled zgodovine arheoloških raziskav

Prva arheološka odkritja so na območju koroške krajine dokumentirali v 19. stoletju. V letu 1827 so zabeležili odkritje rimske nagrobne plošče vzidane v cerkvi sv. Ilije v Zg. Vižingi, 1831 je bila v Graz poslana nagrobna plošča iz Šentjanža, samo leto pozneje so podobno odkrili v Radljah, 1835. leta pa so daljši nagrobni napis zasledili še na plošči v Zg. Dovžah. Ob gradnji Tovarne lesovine in lepenke v Zagradu pri Prevaljah in občasnem povečanem delovanju reke Meže so od leta 1860 naprej ljudje odkrivali različne dele kamnitih nagrobnih spomenikov, ki so nekoč pripadali rimskemu grobišču. V Florjanovem gozdu pod Gradiščem na Legnu pri Slovenj Gradcu sta leta 1886 in 1887 baron Karl B. Czoernig sen. in Karl Frh. von Hauser prekopala nekaj gomilnih grobov iz starejše železne dobe. Načrt tega grobišča je leta 1911 izdelal Paul Schlosser.