Stritarjeva ulica v Ljubljani

Ljubljana je Stritarjevo ulico dobila s sklepom občinskega sveta 19. 5. 1906, ob sedemdesetletnici rojstva pisatelja, pesnika in literarnega kritika Josipa Stritarja. Pesnik je bil navzoč na slavnostni seji ob razglasitvi tega sklepa.

Ulica je dolga 98 metrov. Vodi od magistrata na Mestnem trgu do Tromostovja. Pred tem se je ulica imenovala Špitalska, po mestnem špitalu na mestu današnje Kresije.

Med najznamenitejšimi zgradbami na ulici so Kresija, Filipov dvorec, poslopje na hišni številki 7, kjer je do lanskega leta delovala Trubarjeva hiša literature, ter stavbe na Stritarjevi ulici 1, 3 in 4. Hiša Stritarjeva 7 stoji v zahodnem strnjenem nizu pozidave ulice, južno ob Filipovem dvorcu. Trinadstropno popotresno stavbo s petosno historicistično fasado in poudarjenim centralnim stolpičem iz zadnjih let 19. stoletja je zgradila Kranjska stavbna družba.