skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Konjeniški klub Celje

Konjeniški klub Celje v Škofji vasi deluje od leta 1975, ustanovljen pa je bil že leta 1945, in sicer pod imenom Klub za konjeniški šport Savinja.[1] Do leta 1952 je gostoval v tujih hlevih in prostorih. Tega leta pa je klub dobil svoj hipodrom in hleve ob Mariborski cesti, s čimer so bili dani potrebni pogoji za njegovo delovanje, kar se je kmalu odrazilo v doseganju vidnih uspehov na različnih tekmovanjih. Šestdeseta in prva sedemdeseta leta so bila leta velikih uspehov, ko so njegovi člani osvajali republiške in državne naslove. Razen na republiških in državnih prvenstvih so nastopali  tudi na Balkanskih igrah in na evropskih prvenstvih. Leta 1963 je Ivek Bizjak postal prvak in rekorder v skoku v višino (190 cm), istega leta pa je na jugoslovanskem prvenstvu v močni konkurenci zasedel tretje mesto. Posebno uspešni so bili mladinci, med katerimi se je odlikoval Matjaž Čik, ki je postal dvakratni mladinski prvak. Leta 1967 so mladinci prvič postali državni (jugoslovanski) prvaki, Eva Završnik in Vlado Rančigaj pa sta postala stalna člana državne mladinske reprezentance.  

Ob 30-letnici njegovega obstoja je Konjeniški klub Celje dobil svoje nove prostore s hipodromom v Škofji vasi. Tukaj mu je bila 10. julija 1975 dodeljena nekdanja Vrečkova domačija z vsemi poslopji in pripadajočim travnikom.  Z novimi klubskimi objekti so bili izpolnjeni vsi pogoji za načrtno delo, toda čez noč ni bilo mogoče ustvariti  odlične tekmovalne ekipe, ki bi bila po uspehih enaka prejšnji  generaciji. Prve velike uspehe po preselitvi v Škofjo vas so člani kluba ponovno dosegli šele leta 1977. Tega leta je njegova mladinska ekipa v postavi Herman, Ivačič, Domanjko na mladinskem prvenstvu Slovenije dosegla prvo mesto. V članski konkurenci je Drago Beber osvojil srebrno medaljo, enako medaljo pa so člani v postavi Drago Beber, Lado Oštir in Bojan Herman osvojili tudi v moštvenem tekmovanju. V naslednjem obdobju njegovi tekmovalci na tekmovanjih niso več dosegali kakšnih vidnejših uspehov. Izjema je bil le mladinec Andrej Kučer, ki je leta 1984 osvojil naslov republiškega mladinskega prvaka.  V obdobju 1985 – 1990 klub ni dosegal vidnejših uspehov.

Do njegovega ponovnega vzpona je prišlo šele po letu 1990 s prihodom novih uspešnih in prodornih podjetnikov in športnih delavcev. Izvrstna organiziranost, disciplina in pripadnost klubu so kmalu dali rezultate. Že leta 1992 je Tomaž Šeško osvojil srebro na tekmovanju mladih konjev v Sloveniji, dve leti kasneje pa je v isti konkurenci njegov uspeh ponovil Andrej Kučer. Isti je v naslednjih letih dosegel vrsto velikih uspehov v članski konkurenci.  Leta 1992 je osvojil drugo mesto na državnem prvenstvu  in tretje v pokalu, leto dni kasneje pa je osvojil bronasto medaljo na državnem prvenstvu. Leta 1994 pa je Andrej Kučer na državnem prvenstvu osvojil naslov prvaka pri članih, članska ekipa je bila tretja, Jasmina Kapetan pa je med mladinci dosegla drugo mesto.  Tega leta je bil Konjeniški klub Celje proglašen za najboljšega v preskakovanju ovir.

Ko je Konjeniški klub Celje leta 1995 praznoval 50 let svojega obstoja, se je lahko pohvalil, da je bilo v tem obdobju v njem vpisanih 866 članov in da so njegovi tekmovalci na uradnih republiških in državnih  (jugoslovanskih) tekmovanjih osvojili skupaj 51 medalj, od tega: 14 zlatih, 26 srebrnih in 11 bronastih.

Ob praznovanje njegove 50-letnice leta 1995 je društvo imelo naslednje organe:

  • izvršni odbor:predsednik Marjan Hrušovar, podpredsednik Franc Hrušovar, člani: Danica Doberšek, Marko Cuk,  Ivan Eržen, Edvard Stepišnik, Beno Kovač, Tanja Gobec in Aleš Kučer;
  • nadzorni odbor: predsednik Franc Lamut, članici: Alenka Kronovšek in Meta Krajnc;
  • tehnični odbor: predsednik Aleš Kučer, člani: Viktor Štokojnik, Brabara Lorber,  Breda Čamernik in Andrej Kučer.

Trenerja jahanja sta bila Beno Kovač in Aleš Kučer, učiteljica jahanja Barbara Lorber,  inštruktorji jahanja pa so bili: Andrej Kučer, Urban Hrušovar, Breda Čamernik, Manca Mirnik, Gorazd Gradišnik in Metka Kranjc.


[1] Vsi navedeni podatki o Konjeniškem klubu Celje so povzeti iz publikacije Konjeniški klub Celje, Od Zelenega travnika do Škofje vasi, ki jo je Konjeniški klub Celje izdal leta 1995 ob svoji 50-letnici.

  

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.