skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ansambel Mikola in Ansambel 5 + Band

Narodnozabavni Ansambel Mikola je leta 1986 ustanovil Stanko Mikola iz Arclina.[1] Stanko Mikola se je na glasbeno pot podal že kot osnovnošolec, ko je za odličen šolski uspeh od staršev dobil klavirsko harmoniko. Potem, ko je že obvladal igranje nanjo, se je naučil  igrati še na diatonično harmoniko, kasneje pa  še na kitaro, kontrabas, klaviature, trobento, citre, bariton ter na brač. Med vsemi glasbenimi instrumenti, ki jih obvlada, ima zanj posebno  mesto bela klavirska harmonika znamke Hohner Morino VM letnik 1954, po katero je šel na Nizozemsko. To harmoniko je hotel imeti, ker je na enaki harmoniki nekoč igral tudi Slavko Avsenik, katerega glasba mu je zelo blizu. Svojo nadarjenost za igranje zlasti na diatonični harmoniki je Stanko Mikola izkazal na raznih tekmovanjih, ki se jih je udeležil. Na tekmovanju za Zlato harmoniko je osvojil kar 5 zlatih plaket. Udeležil se je tudi tekmovanja harmonikarjev v kraju Sauris v Italiji in zmagal. Uspehe pa je žel tudi v Avstriji.

Leta 1986 je ustanovil svoj narodnozabavni ansambel, ki je bil najprej trio nato pa kvintet, in ga poimenoval Ansambel Mikola. Z njim je doslej izdal 7 samostojnih projektov, od tega enega v nemščini. Posnel je več videospotov in sodeloval na posameznih TV oddajah in koncertih, kot so Koncert iz naših krajev, Alpski večer, Po domače in Šumijo gozdovi domači. V letih 1992–2002 je ansambel gostoval v Nemčiji, Avstriji, Švici, Italiji, na Danskem, Poljskem in na Hrvaškem.  V Sloveniji se je udeleževal festivalov narodnozabavne glasbe v Števerjanu,  na Vurberku ter na Ptuju.  Na slovenskih odrih je nastopal skupaj z mnogimi slovenskimi priznanimi narodnozabavnimi ansambli, med drugim tudi z ansambloma Lojzeta Slaka in ansamblom Štirje kovači.  Poleg skladb drugih avtorjev igra tudi lastne skladbe, med katerimi sta zlasti znani skladbi Ljubezen na ladji in Karavanke. Kot pevka v ansamblu nastopa njegova žena Tanja.

Leta 2011 je Stanko Mikola skupaj z glasbenim prijateljem Zvonkom Cirkulanom ustanovil še Ansambel 5 + Band, ki deluje kot tamburaška sekcija Kulturno-umetniškega društva (KUD) Ljubečna. Vodja ansambla je Zvone Cirkulan, njegov umetniški vodja pa Stanko Mikola. Ansambel izvaja najrazličnejše zvrsti glasbe, od slovenske ljudske in narodnozabavne, dalmatinske, mehiške, do gospelov in spiritualov. V njem kot vokalistka in instrumentalistka nastopa tudi Stankova žena Tanja. Med njegovimi vokalisti je tudi nekdanji pevec skupine New Swing  Quartet Marjan Petan. O kakovosti Ansambla 5 + Band  priča to, da so na njegovih koncertih med drugim  sodelovali tudi tako ugledni gosti, kot so Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Oto Pestner, Majda Petan, Jadranski Maestrali in Peter West iz Anglije.


[1] Vse podatke o Ansamblu Mikola in o ansamblu  5 + Band je piscu posredoval Stanko Mikola.

Fotogalleria

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.