skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Društvo upokojencev Škofja vas

V Škofji vasi ima svoj sedež tudi Društvo upokojencev Škofja vas, ki je bilo ustanovljeno 30. julija 1992.[1] Pobudo za njegovo ustanovitev je dal g. Alojz Kežman. Leta 2020 je društvo imelo 402 člana. Poleg upokojencev z območja krajevne skupnosti Škofja vas so njegovi člani tudi upokojenci iz Arclina in še nekaterih drugih sosednjih krajev, nekaj pa jih je celo iz drugih občin. Njegova dejavnost je izredno raznovrstna. Največ pozornosti posveča uresničevanju projekta  Starejši za starejše, ki obstaja od leta 2007, vanj pa je vključenih okoli 800 nad 69 let starih občanov.  V okviru tega projekta, katerega koordinatorka je ga. Vida Krulec, deluje 12 prostovoljk, ki pokrivajo posamezna področja. Največjo skrb posvečajo obiskom nad 80 let starih krajanov na njihovih domovih z obdaritvijo ob božiču in novem letu.

Društvo za svoje člane organizira razne dejavnosti, kot denimo kegljanje na prostem in v hali Golovec, pohodništvo in nordijsko hojo okoli Šmartinskega jezera, ročna dela (šivanje, kvačkanje, izdelovanje voščilnic), gospodinjski krožek s poudarkom na kulinariki itd.. Za krajane z območja krajevne skupnosti Škofja vas organizira brezplačno merjenje krvnega tlaka in nekatere druge preventivne zdravstvene storitve. Društvo skrbi tudi za organiziranje enodnevnih in večdnevnih izletov za svoje člane (tudi v tujino) ter ogled opernih predstav v Ljubljani in v Mariboru. Leta 2019 je prejelo priznanje za najbolj aktivno društvo upokojencev med 74 tovrstnimi društvi, ki so povezana v okviru Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje.

Od ustanovitve leta 1992 pa do danes so funkcijo predsednika Društva upokojencev Škofja vas opravljali: Vlado Kuštrin (od 1992 do 2000), Franc Horvat (od 2000 do 2002), Franc Ulaga (od 2002 do 2006), Anton Leban (od 2006 do 2013), Avgust Ribič (od 2014 do 2015) in Ljudmila Les, ki je to funkcijo prevzela leta 2016 in jo opravlja še sedaj.   


[1] Vse podatke o Društvu upokojencev Škofja vas je piscu posredovala njegova sedanja predsednica, ga.  Ljudmila Les iz Arclina.

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.