Tujci v celjskem dresu

V celjski I. ekipi je do leta 2016 nastopilo 53 igralcev tuje narodnosti in državljanstva, kar pomeni 20% od vseh 264 registriranih. Vsi, razen Brazilca Patrianova, so bili iz vzhodne Evrope, predvsem iz republik bivše Jugoslavije. Med njimi je bilo 16 Hrvatov, 13 Srbov, 8 iz BiH, 5 Rusov … Vsi tujci, ki so po osamosvojitvi Slovenije (1991-2016) nastopali za celjsko I. ekipo, so bili članski reprezentanti svojih držav, med njimi sloviti: Edvard Kokšarov, Dragan Škrbić, Pepi Manaskov, Mate Lekai, Mirko Alilović, Petar Metličić, Žikica Milosavljević, Dejan Perić, Alvaro Načinović, Sergej Harbok … in ne nazadnje Sergej Rutenka, poleg beloruskega tudi slovenski reprezentant, ki se je uveljavil v Celju in osvojil pet naslovov evropskih klubskih prvakov (1x Celje, 3x Ciudad Real in 2x Barcelona).