Sobota, 19. maj 1906, sprejem pesnika na ljubljanskem magistratu

Župan Ivan Hribar je po 11. uri dopoldne odprl sejo, potem ko sta podžupan dr. vitez Bleiweis in občinski svetnik dr. Majaron pripeljala slavljenca v dvorano; namenjen mu je bil sedež desno od župana. Takoj nato se je vzdignil župan ter v iskrenih besedah pozdravil cenjenega literata. Rekel je, da je mesto in občino doletela izredna čast, da imajo v svoji sredi nadvse zaslužnega moža. Njegove velike zasluge za olepšanje našega lepega jezika so splošno znane, da mu jih ni treba navajati. Najvišjo čast je slavljencu že občinski svet izkazal lani, ko mu je podelil častno meščanstvo. Slavljenec, čeravno živeč v tujini, si je ohranil gorečo ljubezen do svojega naroda in do mesta, kjer je srkal prve plodove znanja in vede. Pesnik se je včeraj čudil, kako je mesto lepo napredovalo in se razvilo. A ves razvoj je izhajal tako rekoč iz te dvorane, tu se je sklepalo in posvetovalo o vsem, kar naj povzdigne našo ljubljeno prestolnico. V tej dvorani se bo občinski svet tudi v bodoče posvetoval in sklepal, da postane Ljubljana kdaj mogočen dejavnik v podpiranju slovenskega slovstva, če že ne njega glavni vzdrževatelj.

Nato se je obrnil k jubilantu in izrekel, da je današnja seja namenjena le njemu, ki jih navdušuje in je njihov prerok. Zato ga v imenu občinskega sveta in v svojem lastnem imenu najprisrčneje pozdravlja, čemur so se prisotni odzvali z vzkliki živijo. Nato je dal župan besedo občinskemu svetniku dr. Trillerju, ki je imel prijetno dolžnost izpeljati slavnostni nagovor. Seja ljubljanskega občinskega sveta v proslavo sedemdesetletnice književnika Josipa Stritarja je bila dobro obiskana. Na galeriji je sedelo posebno veliko dam.