skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Sprehodi po Ljubljanskem Posavju, severnem predmestju slovenske prestolnice

Ljubljansko Posavje se razteza na severnem delu Ljubljane na levem in desnem bregu reke Save. V Mestni knjižnici Ljubljana, enoti Slovanski knjižnici, smo se odločili v seriji digitalnih zbirk predstaviti Stožice, Ježico in Črnuče, tri večja naselja Ljubljanskega Posavja, v katerih sobivajo narava, moderne stanovanjske soseske, kmečka gospodarstva, industrija, raznorazna podjetja in športni ter glasbeni dogodki.

Geografska opredelitev Ljubljanskega Posavja 

Ljubljansko Posavje predstavljajo naselja ob reki Savi v neposredni bližini Ljubljane. Pojem zajema kraje Kleče, Savlje, Ježico, Malo vas, Črnuče, Stožice, Tomačevo in Jarše. Ime se je v preteklosti uporabljalo precej pogosteje, dokler so naselja ohranjala svojo identiteto. Po drugi svetovni vojni so se naselja pričela stapljati z mestom, ime pa se je ohranilo predvsem v poimenovanju Četrtne skupnosti Posavje, ki vključuje Stožice, Kleče, Savlje, Malo vas, Ježico in blokovsko naselje BS 7. Nove Stožice oziroma soseska BS 3 ter soseska BS 6 pa spadata pod Četrtno skupnost Bežigrad.  

Najpomembnejša prometnica, ki vodi do tja, je Dunajska cesta, do Novih Stožic se pripeljemo tudi po Vojkovi cesti, v Tomačevo in Jarše pa po Tomačevski cesti. 

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.