skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Jelačinovi z Emonske ceste v Ljubljani: trgovci in industrialci

Jelačinovi so bili pomembna ljubljanska podjetniška družina, katere moški člani so bili daleč naokoli znani veletrgovci in tovarnarji. Začetnik je bil Ivan Jelačin starejši (1866-1932), izvirajoč iz Senožeč na Krasu, ki je imel v lasti veletrgovino s kolonialno in špecerijsko robo. Njegova je bila tudi Prva jugoslovanska tovarna kavnih primesi, ki pa jo je leta 1908 kupila češka družba iz Kollina, iz česar je potem nastalo podjetje Kolinska. 

Ivan Jelačin mlajši (1886-1955) je zasedal številne visoke funkcije v gospodarstvu v obdobju Kraljevine SHS in potem prve Jugoslavije. Poleg Ivana mlajšega je v podjetništvu deloval tudi sin Miljutin (Miloš), inženir. Tretji sin Vladimir oziroma Mirko (1892-1957) se je podal v umetniške vode, saj je postal znan operni pevec, ki je nastopal na Češkem, v Nemčiji in Švici, večkrat je gostoval tudi v Ljubljani. Poleg treh sinov sta Ivan starejši in Marija Jelačin imela še hčeri Minko (1888-1954) in Angelco (Elco, 1890-?). 

Domovanje Jelačinovih 

Jelačinovi, ena najpremožnejših trgovskih družin pred drugo svetovno vojno, so stanovali v ogromni vili na Emonski 8. Stala je na jugozahodnem vogalu križišča Emonske in Aškerčeve ceste. Poslopje sestavljajo tri starejše hiše z naslovi Emonska c. 8, Aškerčeva cesta 1 in 3. Na fasadni strani, obrnjeni proti Emonski cesti, vodijo stopnice do vhoda pod balkonom, oprtim na stebrih. Nad balkonom je v drugem nadstropju še en balkon. Pred stavbo in na balkonih je lepo izdelana železna ograja, okna v pritličju, tudi tista, ki gledajo na Aškerčevo, pa imajo umetniško oblikovane kovane mreže. 

V njihovi hiši je po osvoboditvi leta 1945 zasedala ljudska skupščina Federativne ljudske republike Slovenije. Stavba je pozneje služila tudi kot sedež Mercatorja in Gradbenega podjetja Grosuplje. Klasicistično stavbo, v kateri so našla dom mnoga umetniška dela, so pred letom 1941 večkrat prenovili: leta 1934 je pri tem sodeloval Josip Dedek, nato leta 1937 in 1939, ko je zadnje nadstropje in podstrešje predelal arhitekt Jože Mesar z art-decojevskimi elementi. 

Zanimivosti: 

Naj omenimo zanimivost, da je pri Jelačinovih na Emonski cesti po študiju arhitekture v Pragi bival arhitekt Vladimir Šubic, avtor Nebotičnika in Meksike. On je tudi izdelal načrt za grobnico Jelačin v prispodobi vrat. Po nekaterih virih se je z njim poročila mlajša sestra Angelca Jelačin.

Po nekaterih genealoških virih in objavljenih spletnih družinskih drevesih je bila prvotna oblika družinskega priimka Jebačin. Med imenovanimi odborniki novoustanovljenega Slovenskega trgovskega društva Merkur se tako 15. 2. 1901 v Kmetijskih in rokodelskih novicah pojavi ime trgovca J. Jebačina (verjetno Janeza Jebačina). 

 

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.