Spomini na Sokolski dom

Loški Sokolski dom predstavlja zgodovinsko, arhitekturno in splošno kulturno dediščino našega mesta. Z neizmerno mero prostovoljstva so ga leta 1922 zgradili narodno zavedni  sokoli, po katerih dom še danes nosi ime. V njem se zrcali njihova predanost športu in kulturi. Tekom zgodovine je dom doživel mnogo vzponov in padcev, tudi ime se je spreminjalo. Živahno dogajanje v domu med obema vojnama je prekinila nemška okupacija. Po vojni je dom ponovno zaživel pod upravo TVD Partizan in z novim imenom »Partizan«.  Žal so po tridesetih letih dejavnosti v njem spet zamrle. Dokončnega propada ga je rešila obnovitvena akcija Pevskega zbora Lubnik. Loška kulturna društva so zopet našla začasen dom v obnovljeni Kristalni dvorani. Z zadnjo prenovo smo Ločani leta 2009 končno dobili sodobno kulturno, informacijsko in družabno središče ter prostor druženja za vse generacije.