skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Josip Stritar v Ljubljani ob svoji sedemdesetletnici

Josip Stritar (1836-1923), doma iz Podsmreke pri Velikih Laščah, je večino svojega aktivnega ustvarjalnega časa preživel na Dunaju, slovenska mesta je redkokdaj obiskal. Znan je bil po literarni reviji Zvon, ki jo je zasnoval leta 1870 na Dunaju in jo tudi urejal. Literarni list je najprej izhajal le slabo leto, nato pa ga je Stritar ponovno oživil leta 1876 in ga izdajal do vključno leta 1880. Sodeloval je tudi pri izdajah Klasja, Mladike in v Ljubljanskem zvonu, objavljal pa je tudi pri Mohorjevi družbi.

Tesno je sodeloval in prijateljeval s Franom Levstikom, Josipom Jurčičem, Simonom Gregorčičem, Simonom Jenkom, Franom Celestinom, tudi Ivanom Tavčarjem ter drugimi, ki so prispevali svoje literarne stvaritve za njegov dunajski Zvon ali njegov naslednik Ljubljanski zvon. Uveljavil se je kot pesnik, prozaist, dramatik, literarni kritik in učitelj ter vzornik mnogim pisateljem naslednje generacije.

Leta 2023 obeležujemo stoto obletnico njegove smrti. Stritar se je konec januarja 1923 vrnil v domovino in nazadnje prebival v Rogaški Slatini, v vili Jakomir ali Stritarjevem domu.

V tej zbirki bomo izpostavili dogodke ob njegovem obisku Ljubljane maja leta 1906, ko ga je mestna uprava sprejela na magistratu in sklenila, da se bodo dotedanje Špitalske ulice preimenovale v Stritarjevo ulico. Za uvod pa zapišimo nekaj zanimivosti o književniku.

 

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.