Zapisano v imenu – v trajni poklon

Železarska oziroma jeklarska tradicija v mestu in okolici ter močan vpliv Železarne Ravne (in njenih naslednikov) na vsa področja življenja se odslikavata tudi v poimenovanjih objektov in organizacij, nekatera tovrstna imena so se ohranila do današnjih dni. Navajam samo nekaj primerov.

Na Javorniku stoji Osnovna šola Koroški jeklarji, glasilo šolarjev so Jeklenice. Ponos mesta je Pihalni orkester železarjev Ravne.

Vrsto let sta izhajala tovarniška časopisa Koroški fužinar in Informativni fužinar, prepeval je Moški pevski zbor Fužinar. Zelo dejavni so ravenski taborniki, in sicer kot Društvo tabornikov Rod koroških jeklarjev. Tudi športnikom so vzor delavni predniki (Plavalni klub Fužinar; Koroški nogometni klub Fužinar; Odbojkarski klub Fužinar SIJ Metal Ravne; Namiznoteniški klub Fužinar Inter diskont;

Rokometno društvo Fužinar; Športno društvo Fužinar, sekcija Šahovski klub Fužinar; Športno društvo Fužinar, sekcija Kegljaški klub Fužinar; Alpski smučarski klub Fužinar; Društvo borilnih športov Fužinar …). V kraju deluje podjetje Fužinar Ravne, d. o. o. Pohodniki se lahko podajo na Fužinarsko pot nad Ravnami, na Uršljo goro pa se povzpnejo po Železarski poti.

V Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne na Koroškem, sta v Štauhariji ali krčilni kovačnici nekdanje Železarne Ravne na ogled razstavi Mati fabrika – Železarna Ravne in Sijaj jekla. 400 let jeklarstva v Mežiški dolini.

Poklon Železarni Ravne in njenim ljudem sta tudi Prednikova pesem Mati fabrika, Mlinarjeva knjiga Mati fabrika in njeni otroci ter Marflakova skulptura Železarjem – Štauharija 2013. Knjiga z izborom besedil in bibliografijo Mitje Šipka, koroškega fužinarja, kot ga je poimenoval dr. Franc Sušnik, nosi naslov Pesem in jeklo. Znanstvena monografija dr. Karle Oder Mati fabrika, mesto in dom pa je, po dr. Rajku Muršiču, prvi res obsežen sintetičen historično-antropološki vpogled v celoten način življenja nekega razvijajočega se mesta.