Družina Podojstršek – 68 let ustvarjanja jeklarske tradicije

Na začetku je bil prav oče moj mentor

Tokrat je drugače. Zapeljem v popolnoma novo naselje. Široka cesta me pelje po slepi ulici mimo hiš, ki jih zob časa sploh še ni načel. Nekateri še celo vhodna vrata montirajo. Lepa arhitektura, moderno, skozi velika panoramska okna se odpirajo razgledi na gozd, ki se dviga le nekaj metrov stran. Všeč mi je, a šele ko parkiram avto na koncu ulice in izstopim, dojamem, zakaj je to naselje tako drugačno in zato tudi zelo posebno. Ne vem, koliko se domačini tega zavedajo, a gre za nekakšno vizualno časovno ločnico med generacijami. Nekako tako, kot da bi temelje tega novega naselja novih družin postavili že pred sto leti. Pomislim, da ne bi nikoli dobilo svoje podobe, če ne bi v teh dolinah živeli delovni ljudje, ki so dan za dnem kovali železo. In to počnejo že 399 let.