Družina Uršej – 117 let ustvarjanja jeklarske tradicije

Zelo ponosni smo na to družinsko zgodovino

Po makadamski poti, ki je navigacija na telefonu ni zaznala kot cesto, se pripeljem do Uršejevih.
Sprva sem mislil, da peljem po napačni poti, a za nekaj drevesi in po krajši poti ob gozdu prispem na cilj. Stara hiša stoji tik ob prostranem gozdu. Vhod vanjo pa je na robu velikega travnika, ki se spušča po strmini vse do ceste. Tiste, ki mi jo je navigacija označila kot enosmerno. Z upokojencem Vinkom, ki je v železarni bil zaposlen kot strugar, postojiva pred hišo, z roko in namerjenim prstom mi razlaga in poimenuje vse griče in naselja, ki se vidijo s prostim očesom. Jan, vidiš tisto pešpot, ki je tik nad cesto? No, od tu, tukaj dol po travniku, po tisti poti sem hodil veliko let peš v službo, v železarno. Leta 1974 pa sem si kupil fičota! Zdi se mi, da tukaj na Koroškem vse poti vodijo k železarni, h glavnemu viru preživetja in tovarni, ki je to pokrajino obdržala med razvitimi območji Slovenije.