skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Na popotovanju z mariborsko potujočo knjižnico

Začetek zgodbe o mariborski potujoči knjižnici sega v leto 1969. Kot samostojno enoto Mestne knjižnice sta jo ustanovili Študijska knjižnica v Mariboru in Mestna knjižnica Maribor. Že takrat je bila knjižna zaloga potujoče knjižnice raznolika, saj so jo sestavljale knjige različnih žanrov, od leposlovja za odrasle in mladino do poljudnoznanstvenih in strokovnih knjig z vseh področij.

Potujoča knjižnica je t. i. potujoče zbirke s 50 do 150 knjigami posojala vsem nesamostojnim ljudskim knjižnicam in izposojevališčem knjig na območju občine Maribor. Zbirke sta skupaj sestavila vodja potujoče knjižnice in knjižničar nesamostojne knjižnice. Potujoče zbirke so se menjavale na 6 do 8 mesecev. Na izposojevališča so se v kovčkih in kartonastih škatlah dostavljale z najrazličnejšimi prevoznimi sredstvi (s tovornjaki, z osebnimi avtomobili, rednimi avtobusnimi linijami). Sestavni del potujoče knjižnice je bila tudi vzajemna knjižnica, ki je delavce po mariborskih in okoliških tovarnah ter podjetjih oskrbovala s premičnimi zbirkami, o čemer govori digitalna zbirka Knjiga za vsakega delavca ali Zgodovina Vzajemne knjižnice.

Sčasoma je postajalo vse bolj jasno, da so kolekcije knjižničnega gradiva premalo za pokrivanje knjižnih potreb prebivalstva v okolici Maribora. Glede na oddaljenost krajev od stacionarne knjižnice, kjer je bila potreba po knjigah vsak dan večja, so začeli v Mariborski knjižnici razmišljati o bibliobusu – potujoči knjižnici na kolesih –, saj je bila želja, da se ljudem iz teh krajev zagotovi enakovredna dostopnost do knjižničnega gradiva.

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.