Madonizzijeva poletna rezidenca

Leta 1774 oziroma 1775 sta posest nekdanjega samostana svetega Nikolaja z vsemi premičninami in nepremičninami kupila brata Pietro in Giovanni Madonizza. Kupo-prodajna pogodba med koprsko družino in Beneško republiko je vsebovala posebno klavzulo, v kateri je bilo določeno, da kupljeni objekti ne smejo nikoli več služiti samostanski rabi. Oltra je bila takrat dobro znan letoviški kraj in številne premožne koprske družine so tu imele svojo vilo. Tako je tudi družina Madonizza samostansko poslopje predelala v vilo. Gradbena dela na objektu so potekala v več fazah – v tridesetih letih (ta dela gre pripisati Pietru Madonizzi, ki je preuredil vodnjak na vrtu in cisterno) in v osemdesetih oziroma devetdesetih letih 19. stoletja. Konec 19. stoletja tako zabeležimo obsežnejša gradbena dela, ko so po zaslugi Niccole Madonizze objekt prenovili in mu dali sodobni značaj, današnjo neobaročno podobo. Celotno poslopje je še dodatno poudarilo novo podstrešje z majhnim zvonikom in parom okrasnih vaz ob straneh.