160-letnica ustanovitve Slovenske bukvarnice in Bralnega društva pod Pohorjem

Slovensko narodno prebujanje pomeni postopno zavedanje lastne identitete, ki doseže vrh sredi 19. stoletja. Ravno v tem času, leta 1860, se je v Slovenski Bistrici ustalil narodni buditelj in zdravnik dr. Josip Vošnjak. Ker v mestu ni našel ugodnega ozračja za slovensko narodno prebujanje, se je obrnil na podeželje. Spomladi 1861 je na Zgornji Ložnici srečal mlinarja Lovra Stepišnika, ki je bil eden takšnih, ki je oral ledino na področju knjižničarstva in širjenja slovenske pisane besede v teh podpohorskih krajih. Stepišnik, sicer rojen v Arclinu pri Vojniku, se je z družino najprej selil pod Ptujsko Goro in od tam na Zgornjo Ložnico. Po očetovi smrti je podedoval Zidarjev mlin na Zgornji Ložnici in v njem tudi živel. Mlin je bil shajališče vaščanov, potujočih pevcev in pripovedovalcev, med njimi je bil tudi ljudski pesnik Jurij Vodovnik, ki je znal s svojo govorico in pesmijo očarati domače ljudi.