Nastanek samostana Sv. Nikolaja v Valdoltri

Začetki benediktinskega samostana sv. Nikolaja v Valdoltri segajo v leto 1070. Z dovoljenjem tržaškega škofa Adalgerija je duhovnik Remedio cerkvico, posvečeno svetemu Apolinariju, in njej pripadajoča okoliška zemljišča podaril opatu Zenu, predstojniku beneškega benediktinskega samostana sv. Nikolaja na Lidu (San Nicolò di Lido) v Benetkah. Nato se je (gotovo še pred letom 1152) na območju Valdoltre izoblikoval samostanski kompleks sv. Nikolaja oziroma S. Nicolò d’Oltra. Gradnja samostana se je po predvidevanjih začela kmalu po 11. stoletju in je s presledki trajala vse do leta 1572, ko so ob samostanskem kompleksu zgradili kampanile. Sprva manjša samostanska posest se je skozi stoletja večala. K temu so pripomogli premišljeni nakupi zemljišč, donacije zvestih okoliških prebivalcev in drugi dogodki – kot je bila priključitev samostana svetega Marijinega oznanjenja (tedaj še izven koprskega mestnega obzidja) pod pristojnost samostana sv. Nikolaja leta 1152.