Kam po kruh v mestu?

Od začetka 18. do sredine 19. stoletja je kruh za celjske potrebe še vedno peklo od 6 do 7 pekovskih mojstrov s pomočniki in vajenci. Pekarne so se v tistem času vedno nahajale v središču mesta. Najbolj priljubljenimi lokacijami sta bili današnje Prešernova, Gosposka in Stanetova ulica ter Trg Celjskih knezov, Glavni, Muzejski in Gledališki trg. V sedanji Prešernovi ulici so v letih od 1776 do 1858 imeli svojo pekarno Werli, po letu 1862 pa Karel Regula. Na Glavnem trgu z današnjo številko 7 (takratna št. 120) je delovala pekarna od leta 1856, ko jo je kupil Karel Sima. V letih od 1857 do 1887 je v njej pekel Franc Bahr, ki je v skladu z zakonodajo postavil novo ognjevarno krušno peč. Kasneje sta pekarno prevzela Ferdinand Rakef in Gustav Lachnit. Na istem trgu je bila v letih 1785-1800 v hiši št. 117 Tomačkarjeva pekarna, v hiši št. 119 pa pekarna Franca in Terezije Dečman.

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine

Vse pokrajine
Celjska pokrajina
Dolenjska pokrajina
Gorenjska pokrajina
Goriška pokrajina
Koroška pokrajina
Obalno-kraška pokrajina
Osrednjeslovenska pokrajina
Pomurska pokrajina
Spodnjepodravska pokrajina
Štajerska pokrajina
Slovenci v zamejstvu in po svetu

2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.