Univerzitetna knjižnica Maribor - 120 let

Zametki knjižnice segajo v leto 1903, ko je bila ustanovljena knjižnica Zgodovinskega društva za Slovensko Štajersko. Ta se je po koncu prve svetovne vojne preoblikovala v Študijsko knjižnico. Med drugo svetovno vojno so nacisti zasedli prostore knjižnice in z njo knjige, ki so bile leta 1945 repatriirane. Leta 1958 je bil sprejet statut, v katerem je bila knjižnica opredeljena kot osrednja znanstvena knjižnica za območje Maribora in njegove okolice. Leta 1964 je postala osrednja knjižnica mariborskih visokošolskih zavodov in se leta 1975 preimenovala v Univerzitetno knjižnico Maribor. Leta 1996 je z odlokom o preoblikovanju Univerze knjižnica postala 11. članica Univerze v Mariboru. Stavbo, ki je bila zgrajena za knjižnično dejavnost, je dobila 25. novembra 1988. Leta 1998 je pod svoje okrilje dobila Maistrovo knjižnico. V letu 2007 se je posodobila ponudba informacijskih virov v elektronski obliki. Z vzpostavitvijo Digitalnega repozitorija UKM (DR UKM) leta 2017 knjižnica danes ponuja digitalizirane vsebine uporabnikom 24 ur 7 dni v tednu.