Nenadna Kuharjeva smrt

Dober (v virih žal neimenovan) Kuharjev prijatelj je na kratko opisal dogodke pred nenadno smrtjo ddr. Alojzija Kuharja tako:

»Program je vseboval več recitacij in glasbenih točk. Glavna točka programa je bil pa nagovor dr. Alojzija Kuharja. Iz njegove zapuščine smo pozneje videli, da je napravil več osnutkov za ta nagovor. A govoril je brez kakršnegakoli teksta v roki, prosto po spominu. V resnici je združil misli vseh osnutkov. … Jaz sem stal v ozadju dvoranice (pri Sv. Cirilu, na osmi cesti, t.j. v slovenski farni cerkveni dvorani). Dr. Kuhar ni čakal konca prireditve, ki takrat formalno še ni bila izčrpana, in tudi ni hotel počakati na kratki družabni večer, ki navadno sledi podobnim prireditvam v Ameriki. Odšel je naravnost v župnišče, t.j. v 3. nadstropje. Pri odhodu iz dvorane sem mu stisnil roko in ga še enkrat povabil, naj bi Zahvalni dan prebil pri naši družini. Rekel je, da ne more več govoriti oni večer, ker je preveč izmučen in da mora takoj v posteljo. To je bilo zadnjikrat, ko sem ga še videl živega.«249