Kajuhovo dopisovanje z drugimi literati

Šoštanj je bil v času pred 2. svetovno vojno po vsej Šaleški dolini znan kot največje in najbolj živahno mesto. Dušo takratnega šoštanjskega življenja je predstavljal mladi Karli Destovnik. Gledališke igre, bralni večeri, proslave in športne prireditve so bile več ali manj njegovo delo. Vsem  tem prireditvam je poskušal dati napreden politični izraz. Že v srednješolskih letih je mladi Karli našel svoje življenjsko poslanstvo, pisanje pesmi. V tistem času pa pesništvo ni bila samo literatura, temveč uporniško početje za katero je bila z okupatorjeve strani zagrožena enaka kazen kot za upor z orožjem. Zaradi policijskih preiskav, ki so spremljale revolucionarno in literarno delo pesnika je nekatera pisma uničil že pesnik sam, nekatera pa so se izgubila skozi čas. Kljub temu je v Kajuhovi zapuščini ohranjena bogata korespondenca. Med pomembnejše prav gotovo sodi korespondenca s tedaj uveljavljenimi literati pri katerih je Kajuh kot strog kritik svojih literarnih del, v želji, da bi izpiliti svojo pesem, iskal strogo kritiko svojih literarnih del.