Kuharjevo življenje v zdravilišču Warley in velika navezanost na dom in domače

Ddr. Alojzija Kuharja so po uspešni promociji vabili kot predavatelja na več znanih univerz, a se je vsem prijazno zahvalil za povabila, ker za tako delo ni čutil nobenih nagnjenj. Tudi dovolj zdravega se ni počutil, ker se mu je zdelo, da za tako dejavnost nima več živcev in potrpljenja. Zato si je po študiju za svoj dom izbral zdravilišče Warley na periferiji Londona in bil tam hišni duhovnik. Stanoval je v hiši, ki je gledala na ogromen vrt. Kulisa temu vrtu  je bil venec sadnega drevja, za katerim se je razprostiral »kake tri johe velik gozdiček, kjer se med smrekami, borovci in cipresami stiskajo breze, bukovje in pa lovorjevi grmi ter drugo drevje«, ki mu Kuhar ni poznal imena. Veliko časa mu je ostajalo za branje in pisanje, lotil pa se je tudi poljedelskih opravil in urejanja zanemarjenega gozda. Skrbel je za kokoši, omislil si je čebele, zato so ga zanimali panji kranjiči. Bratu je med drugim zapisal tudi to: »Jutri na primer bom začel kositi travnik po naši navadi in bomo vsi zaskrbljeni gledali proti tukajšnjemu ”Macigoju”, če se morda ne bliža kaka … nevihta.«187