Pokroviteljski odnos do brata Avgusta

Že leta 1950 se je Alojzij Kuhar čudil, da bolj ko je oddaljen od doma, jasneje vidi vso njegovo lepoto in obenem čuti do domačega kraja neskončno ljubezen. Njegov spomin sega celo do posameznih dreves na domačiji in v neposredni okolici. V pismih je celo opozarjal brata Avgusta, takrat urednika Koroškega fužinarja, naj pazi na čistost jezika in na jasno sporočilo člankov. Predlagal je tudi teme, ki bi jih še veljalo obdelati. Lokalno glasilo mu je tako postalo najtesnejša vez z domačim krajem in ljudmi.294

Do svojega najmlajšega brata Avgusta je imel Alojzij Kuhar izredno lep, četudi malo pokroviteljski odnos. V nekem svojem pismu je obžaloval, da se tudi on ni posvetil pisateljevanju, saj bi bil »Vorančevi naturni elementarnosti dodal še Milčinskijev veseli humor, ki ga je imel tudi Anza, ki pa ga niti Voranc niti jaz nimava. V toliko sva midva bolj po očetu, vidva pa bolj po materi.«295