Zanimivosti iz ohranjene korespondence naslovljene na dr. Alojzija Kuharja

– Konec leta 1943: Pismo Stražarjev, poslano dr. Kuharju v London; brez datuma; verjetno konec leta 1943.317 To pismo, ki je pravzaprav daljše poročilo, so poslali dr. Kuharju v London Stražarji.318 Kako je bilo to pismo poslano, raziskovalci niso mogli odkriti; lahko da po radijskem prenosu, šifrirani pošti ali kakem kurirju. V poročilu je veliko srbskih izrazov, ogromno tipkarskih napak in precej napak v imenih. Gre pa v bistvu za natančno poročilo o položaju na dveh področjih Slovenije, na Gorenjskem in Štajerskem. Zanimiv je pripis: »V Slovenskih goricah ni partizanov.« Poročilo se sklene s to ugotovitvijo: »Zaradi strahovitega trpljenja na bojiščih večina dopustnikov dezeretira. Ker so v uniformi in z orožjem odšli med partizane, ki so v teh uniformah delali Nemcem največ preglavic, morajo od oktobra naprej vsi vojaki, ki gredo na Spodnje Štajersko na dopust, pustiti uniformo. Protiletalska obramba je posebno pri Mariboru dobro vidna. Angleški aeroplani se večkrat dnevno sprehajajo nad Spodnjo Štajersko in jih ljudje že dobro poznajo po brnenju motorjev. Ti aeroplani gredo ponavadi nad Dunajsko Novo mesto. Ponovno so že fotografirali tovarne v Hočah in v Strnišču.«319