Kuharjev govor za spominsko proslavo v New Yorku

Na slovenski proslavi v dvorani sv. Cirila v New Yorku je imel 26. oktobra 1958 Alojzij Kuhar predavanje oziroma govor o pomenu 29. oktobra 1918, ko je bila proglašena samostojna država SHS.
Ta dogodek je Kuharju pomenil enega največjih dni v slovenski zgodovini, ko smo stopili na pot, ki vodi v novo življenje našega naroda. Njegov govor246 in osnutek247 govora sta ostala ohranjena v njegovi zapuščini.

Iz Kuharjevega zadnjega govora248 lahko izluščimo tri njegove bistvene poglede:

1.) Ddr. Alojzij Kuhar ni verjel, da bi se komunizem na jugoslovanskih tleh lahko obdržal, ni pa niti poskušal ugibati, kako dolgo bo vladal v naši državi in na Vzhodu. Vzdržal se je tudi »prerokovanja«, kako bo potem, ko komunizma enkrat ne bo več.
2.) Vztrajno je svaril pred italijanskim in nemškim pritiskom, ki tlita še naprej in čakata na ugodne priložnosti.
3.) Zelo močna je bila tudi njegova sklepna misel, da naj se ne vdajamo iluzijam, da si Evropa želi novih narodov. Ravno nasprotno, prej se jih bo otepala, zato moramo še naprej slediti smernicam 29. oktobra, saj vsaka druga pot zanesljivo vodi v našo narodno smrt.

_______

[246] Kuharjev govor je bil objavljen v knjigi: Debeljak, Tine: Pot k prvi slovenski vladi. »Svobodni pogledi«, št. 2, Buenos Aires 1968.

[247] Sušnik, Tone: Zbornik o dr. Alojzu Kuharju. Kotlje, oktober 1993, str. 156-158.