Tradicija

Gostilne so bile pogosto družinska tradicija in so prehajale iz roda v rod. Značilno je, da so upravljanje številnih gostiln enakovredno imele v rokah ženske. Nekatere gostilne so že od nekdaj prirejale družabne dogodke. Svoj čas so bile priljubljene veselice na prostem, plesi z živo glasbo, gledališke predstave in pevski nastopi. V času narodnega prebujanja so bile gostilne pogosto prostor političnih shodov. Vsaka gostilna je imela stalne goste in stalna omizja. Jedlo se je v časih pred 2. svetovno vojno v gostilnah drugače kot doma. Obiskovalci so si privoščili, česar niso jedli vsakodnevno, zato v krčmi niso naročili žgancev, močnika ali kaše, ampak prato, nadevane telečje prsi in zelo pogosto vampe.