skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Pri Peterčku

Stavba na Glavnem trgu (nekdaj na naslovu Mesto št. 3), kjer se v ozadju skriva mestna tržnica, ima imenitno zgodovino. V srednjem veku je bila v lasti Turjaške gospode, od leta 1495 plemenitih Egkhov in od 18. stoletja naprej baronov Flödnig ter bogate trgovske družine Gale. Leta 1786 jo je odkupil pivovar Simon Tadej Josek, leta 1843 pa Mihael Pagliaruzzi, lastnik gradu Khislstein in sitarski podjetnik, ki jo je prezidal. Leta 1855 je postal njen lastnik Peter Mayr in ji nadel ime. Čeprav v njej že dolgo ni lokala, hiši Kranjčani še vedno radi rečemo pri Peterčku. Od leta 1846 je v hiši gostovala kazina, od leta 1863 pa narodna čitalnica. Gostilna je imela pokrito teraso, letno uto in vrt s več sto let starimi kostanji ter veliko dvorišče s hlevi za konje gostov.

Zanimivosti:

Metod Mayr priznani igralec kranjskega gledališča, znan po tem, da se je vedno z desno roko držal za srce, podobno kot upodabljajo Napoleona, je o številčni družini zložil pesmico:

Anica, Danica,
Pavel in Peter,
Ciril in Metod,
to je Mayrjev rod.

V prostorih Petra Mayrja so ugledni Kranjčani 16. avgusta 1863 slovesno odprli Narodno čitalnico. V Mayrjevi hiši so ji namenili tri prostore: sobo za branje, knjižnico in dvorano za nastope. Delovanje je prekinila le med prvo svetovno vojno, v Mayerjevi hiši pa je delovala vse do selitve v prostore novega Narodnega doma leta 1925.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.