Stalni obiskovalci

Vsaka gostilna je imela svoje stalne obiskovalce. Kmetje so najraje zahajali v tiste, kjer so lahko privezali konje – v Staro Pošto, k Zorcu, Zlati ribi, Jelenu, h Graiserju in drugam. Branjevke so ob semanjih dneh najraje zavile k bližnjemu Mayrju na »župco« in kozarec vina. Pri Zlati ribi in Jelenu so se sklepale kupčije z mesarji. Višji sloj meščanov – sodniki, zdravniki, odvetniki, uradniki, pa tudi župani so pogosto zahajali k Petrčku. Gospoda z Brda s svojimi gosti pa se je rada ustavila pri Laknerju na Kokrici, v Kranjskem dvoru ali Stari pošti. Gostilno Kolodvor so obiskovali Čehi – tekstilni mojstri iz bližnjih tovarn. Nekatere gostilne so imele stalne abonente za hrano. Lovska omizja sta imeli gostilni Joštar in Kolodvor. Lovci so meso – ulovljene srne, zajce, fazane – prinesli kar s sabo. Na obrobju, v furmanskih gostilnah so se ustavljali prevozniki: pri Jaku na Primskovem, na Laborah idr. V številnih gostilnah so se zbirali kvartopirci, ki so imeli za to posebne sobe. Na Gaštej so hodili žimarji iz Stražišča, kulturniki pa k Jelenu in v Staro pošto. Ob mašah so moški radi zavili v gostilne okrog cerkve. Mladina je včasih redko zahajala v gostilne, ker za to ni bilo denarja.