Dela Petra Kozlerja v ptujski knjižnici

Letos mineva 200 let od rojstva Petra Kozlerja (1824‒1879), pravnika, geografa in politika, ki je odigral pomembno vlogo v slovenski politični, gospodarski in kulturni zgodovini 19. stoletja. Širši javnosti je poznan predvsem kot avtor Zemljovida slovenske dežele in pokrajin (1853), prvega zemljevida slovenskega etničnega ozemlja z izključno slovenskimi geografskimi imeni, manj pa kot ustanovitelj pivovarne Union (1867).

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj hrani nekaj njegovih dragocenih del: Kratek slovenski zemljopis (Dunaj, 1854), Imenik mest, tergov in krajev zapopadenih v Zemljovidu slovenske dežele (Dunaj, 1864) ter faksimile Zemljovida slovenske dežele in pokrajin iz leta 1853. Ogledati si je mogoče tudi Letopis Matice slovenske za leto 1879, v katerem so objavljene Dogodbe prvega zemljovida slovenske dežele (1863), kjer je Kozler popisal okoliščine izdaje slavnega zemljevida. Z Zemljovidom in Zemljopisom je Kozler opravil edinstveno znanstveno in narodnoprebudno delo in za seboj zapustil pomembni in zgovorni narodni listini.