Kapitalizem

Po osamosvojitvi se je v naše kraje povrnil kapitalizem. In z njim tekmovalnost brez usmiljenja. Nekdanji gostilničar je, z redkimi izjemami, izgubil ugled, veliko zaposlenih pa zaradi čim nižjih stroškov ni več šolanih za ta poklic, ampak so visoko izobraženi študentje, ki si s tem izboljšajo standard. Največ lokalov ima »globalizirano« ponudbo od kalamarov do pic in burgerjev. Izjeme, ki z opremo, ponudbo jedi in vina ter posvečenim odnosom do gostov na novo vzpostavljajo fenomen odlične slovenske gostilne, pa sodijo v višji rang in so marsikomu nedosegljivo drage. Avtentično arhitekturo, opremo in ponudbo narekujejo predvsem turisti.

Statistika skozi čas

1731
Ljubljana: pri 10.000 prebivalcih: 167 gostišč = 1 gostišče na 60 Ljubljančanov

1887
Ljubljana: pri 24.613 prebivalcih: 173 krčm in vinotočev, 14 kavarn = 1 gostišče na 131 ljudi

1953
V Sloveniji je 2.966 gostinski obratov, od tega 1065 državnih, 328 zadružnih, 180 jih pripada družbenim organizacijam, 845 je v privatnem sektorju in 548 v socialističnem zakupu.
Zaposlenih v gostinstvu: 6.196, kvalificiranih le 1.400.

Število delovno aktivnih oseb v gostinstvu: 33.600.