Bukovnik pod Raduho: Najvišje ležeča kmetija gostoljubna tudi planincem

Čeprav je planinska koča na Grohatu / v Grohotu odprta le ob petkih, sobotah, nedeljah in praznikih, planinci, ki se podajo na Raduho, ne ostajajo brez možnosti okrepčila. Nekoliko nižje, 1327 m nad morjem, leži kmetija Bukovnik / Bukovc, ki, poleg tega, da velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji, nosi tudi oznake eko in turistična oziroma izletniška kmetija.

Kot je povedala Jelka Ošep, gospodinja na kmetiji, letos zelo velikega obiska še niso zaznali. (Za Slovence sicer velja, da se v gore množičneje podajajo tradicionalno avgusta, op. p.) Obiskovalcem poleg pijače (opazili smo, da ti posegajo zlasti po proizvodih iz hmelja) ponujajo tudi hrano, predvsem narezek iz domačih suhomesnatih izdelkov, štruklje, kuhane klobase, sirnek (dlje časa zorjeno skuto), kislo mleko in ajdove žgance z ocvirki. Za slednji dve jedi smo se odločili tudi mi – okusno, priporočamo. Po predhodnem naročilu pa ob vikendih pripravijo tudi enolončnico.

Postanek pri kmetiji (kjer je na voljo tudi nekaj parkirnih prostorov in od koder se odpirajo čudoviti pogledi na ostenje Raduhe ter bližnjo Olševo in Kamniško-Savinjske Alpe, ob lepem vremenu pa se vidi celo Triglav) je priložnost tudi za srečevanja. Tokrat smo srečali Kristijana Krajgerja in Stanko Sajler, markacista PD Mežica, ko sta se vrnila z akcije nameščanja usmerjevalnih oznak na zavarovani poti na Raduho. Glede načrtovane prenove planinske poti ob Lanežu (skozi Durce) pa je Krajger povedal, da čakajo na prevoz lesa (ki je že pripravljen v bližini koče), saj je bil helikopter minule dni angažiran pri gašenju požara na Krasu.

Objavljeno na FB Moja Koroška 26. 7. 2022