Naravske ledine: Koča kot v pravljici

Zdi se, da je koča na Naravskih ledinah, ki je v lasti Planinskega društva Ravne na Koroškem, medijsko kar nekako zapostavljena, v senci postojanke na Uršlji gori. Resda leži “le” 1072 metrov nad morjem in ne ponuja razgledov, vendar ji prav nižja nadmorska višina zagotavlja večjo dostopnost, lega na jasi sredi gozda pa tvori prijeten ambient, tam so klopi in mize, igrala, igrišče za odbojko na mivki in prostor za piknik. Okolica koče, ki spominja na ilustracijo iz knjige pravljic, je lepo urejena, prijazna in energična oskrbnica Marinka Županc je ponosna na zasajene rože in svoj vrtiček. Obiskovalci pa hvalijo njeno ponudbo jedi.

Zmotili smo jo med pripravo štrudlja; peke se je lotila, ker je te sladice popoldan že zmanjkalo. Pred časom je bil prva izbira gostov, zdaj je na drugem mestu za orehovimi in ajdovimi štruklji, postreženimi s sladoledom (na fotografiji). Radi imajo tudi ričet in gobovo juho z žganci, Marinka pripravi tudi pasulj, segedin golaž, vsaj tri ali štiri “rihte” jedi je na izbiro za vikend, ko ji pomaga hči Valerija. Na dan našega obiska je kasneje postregla še večerjo družini s tremi otroki, ki se je v koči oziroma njeni depandansi odločila prespati. Prednost nastanitve je umivalnica s tušem, česar večina drugih planinskih koč nima.

Ponosno pa nam je gospa Marinka razkazala leseni hišici, v katerih je tudi mogoče prespati, prva, manjša, se imenuje Uršula, druga, večja, pa Povodni mož. Njegovo podobo ima tudi tatrman, kmalu pa bo obnovljena tabla s tem pravljičnim likom postavljena tudi ob cesti pri odcepu h koči. Dodali ji bodo še pripovedko. Prav na legendi o povodnem možu, ki se je pred sveto Uršulo in njenimi tovarišicami umaknil na Pohorje ter s seboj s Šisernikovimi voli odtovoril tudi jezero, so v društvu zasnovali idejni projekt za doživljajsko učno središče (Kulturna in naravna dediščina Povodni mož).

V koči bo živahno tudi naslednje dni, saj bo znova gostila tabor mladih modelarjev; tokrat bodo otroci izdelovali modele ladjic in jih preizkusili na Ivarčkem jezeru. Pravzaprav oskrbnici ni nikoli dolgčas in ima vedno polne roke dela; tokrat smo srečali še goste iz Gorenjske in soseščine. Kadar jih ni, pa ji družbo delata mucki.

Objavljeno na FB Moja Koroška 4. 8. 2022