Brinjeva gora: vzpon za zdravje na goro želja

Brinjeva gora velja za “hišno goro” Prevaljčanov, čeprav se nanjo radi povzpnejo tudi prebivalci drugih krajev, od koder tudi vodijo (neoznačene) poti, denimo z Raven na Koroškem, kot prikazujejo fotografije.

Zanimivo, da se 723 m visok vrh ponaša z nazivom gora (pa to ni edina Brinjeva gora v Sloveniji, še ena je nad Zrečami), čeprav se v bližini pnejo precej višje vzpetine (denimo med 16 vrhovi, ki jih obsega pohod KEP) – mimogrede: letošnji bo 8. oktobra s startom ob 7. uri izpred vodnega rova na Prevaljah –, je kar 14 višjih). Tudi pridevnik je bolj odraz nekdanje poraščenosti kot današnjosti.

Stalnica pa so motivi, zaradi katerih je lahko dostopna gora dobro obiskana (skoraj 7.000 podpisov v letošnjem letu v vpisni knjigi na vrhu). Lepo jih je zajel (v knjigi Bodi pozdravljena, Devica Marija …, 1990) Mitja Šipek: “Za ene je svetišče, za druge izletniška točka, za tretje dragocen spomin. Za vse pa priljubljen pomnik in oaza miru, ne glede na to, kaj so in komu pripadajo.”